Żurek z klopsikami

Żurek z klopsikami

Powiedzmy, że żurek z klopsikami będzie moim pierwszym, ale niezamierzonym wielkanocnym wpisem 😀

Trochę wcześnie, prawda? Jednak biorąc pod uwagę fakt, że jeden z moich domowników uparcie dopominał się o żurek od listopada, a Gosia poprosiła mnie o przepis na jakieś fajne mielone, to czuję się usprawiedliwiona. Poza tym natrafiłam w sklepie na wysokiej jakości tarty chrzan, bez żadnych konserwantów. Miał w składzie 75% chrzanu, dlatego też żal było go nie kupić. No i żal by było nie zrobić z nim żurku 😉

Mój żurek z klopsikami jest bardzo mięsną zupą.

Gotowany na kościach, z klopsikami z boczkiem oraz z dodatkiem mięsa z kości zadowoli każdego miłośnika wieprzowiny. Dodatkowo jest mocno chrzanowy, odpowiednio kwaśny i cudownie gęsty za sprawą zmiksowanych warzyw z wywaru. Do tej pory gotowałam żurek wyłącznie z kiełbasą, jednak z klopsikami smakuje o wiele lepiej.

Co bardzo ważne – nie ma przy nim dużo pracy, ale potrzeba dużo czasu na jego gotowanie.

Niestety kości wieprzowe swoje w garnku muszą odsiedzieć, nie da się tego przyspieszyć. Jednak warto, naprawdę warto poczekać na ten wspaniały smak.

Podsumowując, zapraszam serdecznie na żurek z klopsikami 🙂

Żurek z klopsikami – przepis

Składniki na żurek:

720 g kości wieprzowych

3 duże marchewki

2 pietruszki

½ małego selera

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

3 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

2 owoce jałowca

½ łyżeczki kminku

1 łyżka majeranku

2 ½ litra wody

150 g tartego chrzanu

270 g kwaśnej śmietany 12%

½ litra zakwasu na żurek

3 łyżeczki soli

1 łyżeczka pieprzu

Składniki na klopsiki:

500 mięsa mielonego z szynki wieprzowej

200 g boczku wędzonego

1 jajko

70 g kaszy manny

2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

po 1 łyżeczce:

soli

chilli (ja miałam w płatkach)

suszonego lubczyku

majeranku

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

10 jajek

Wykonanie:

  1. W garnku zagotowuję wodę. Dodaję obrane warzywa, ziele, liście laurowe, rozgniecione owoce jałowca oraz umyte kości. Gotuję na małym gazie przez 2 godziny pod lekko uchyloną pokrywką.
  2. Jajka myję i gotuję przez 6 minut. Odcedzam, przelewam zimną wodą i studzę. Następnie przecinam nożem na pół i wyciągam łyżeczką.
  3. Boczek kroję w drobną kostkę. Smażę na suchej patelni, aż wytopi się tłuszcz, a mięso będzie złote i chrupiące. Gotowy boczek przekładam do miski, a tłuszcz pozostawiam na patelni.
  4. Wszystkie składniki na klopsiki wraz z boczkiem mieszam i formuję niewielkie kotleciki (u mnie wyszło 46 sztuk).
  5. Następnie smażę je z dwóch stron na złoty kolor na tłuszczu z boczku.
  6. Gdy bulion jest gotowy, wyławiam kości do jednej miski, a do drugiej wszystkie warzywa.
  7. Z kości oddzielam mięso.
  8. Warzywa miksuję z chrzanem, śmietaną, solą i pieprzem na gładką masę.
  9. Do wywaru wkładam usmażone klopsiki oraz majeranek i duszę na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  10. Na koniec dodaję mięso z kości, zakwas oraz zmiksowane warzywa. Dokładnie mieszam i zagotowuję.
  11. Żurek podaję z ugotowanymi jajkami.

Dodaj komentarz

Close Menu