Wegańskie ciasto czekoladowe

Wegańskie ciasto czekoladowe

Gdy dowiadujesz się, że w brzydki jesienny wieczór chcą do Ciebie przyjechać goście a Ty nie możesz ruszyć się z domu, wtedy proste i szybkie ciasto czekoladowe może uratować sytuację. Przede wszystkim jest naprawdę szybkie, przygotowuje się je tyle czasu ile nagrzewa się piekarnik, a do tego składniki potrzebne do jego zrobienia z reguły każdy ma w domu (no, może z wyjątkiem mąki bezglutenowej, ale teraz jest ona dostępna prawie w każdym osiedlowym sklepiku). Potem czas oczekiwania, gdy ciasto jest w piekarniku, studzenie i zrobienie polewy. Znika równie szybko 😉 Dodatek cynamonu sprawia, że ciasto idealnie wpasowuje się w jesienny klimat i mimo pluchy i zimna za oknem dom pachnie magicznie, w sam raz na zbliżające się święta. Do tego jest to ciasto bez jajek, mleka i glutenu, a więc dla każdego 🙂

Dodatkowo podpieczone migdały nadają ciastu charakteru i przyjemnie chrupią. O dziwo, ich widok na cieście czekoladowym sprawił gościom i domownikom wiele radości. Dlaczego? Nie wiem, ale uważam, że to był bardzo dobry pomysł, choć następnym razem ułożyłabym je poziomo, bo były dość duże i poukładane w pionie wymusiły na mnie krojenie grubych kawałków ciasta 🙂 Nawet przez chwilę wstydziłam się podać ciasto pokrojone niczym pajdy swojskiego chleba, aleeeee… Nikt na to nie narzekał 🙂  Goście byli bardzo zadowoleni, domownicy również, a przede wszystkim ja, ponieważ ciasto się udało, smakowało i zniknęło bez zbędnego leżakowania.

Podsumowując, jeżeli Twój mózg uparcie się dopomina o coś słodkiego w te długie jesienne wieczory, a Ty nie chcesz mu się oprzeć to wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe z cynamonem poleca się do upieczenia. I zjedzenia 😉

Wegańskie ciasto czekoladowe – przepis

Składniki:

4 duże dojrzałe banany (w czarne kropki, muszą być słodkie)

6 łyżek oleju (u mnie ryżowy)

6 dużych łyżek syropu klonowego

170 g mąki kukurydzianej bezglutenowej

100 g gorzkiego kakao

Szczypta soli

po 1 czubatej łyżeczce sody oczyszczonej i cynamonu

2 łyżki budyniu śmietankowego bez cukru w proszku

50 g czekolady 85% kakao

Garść rodzynek

Migdały

Polewa:

50 g czekolady 85%

50 ml mleka ryżowego

Wegańskie ciasto czekoladowe – wykonanie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni z funkcją termoobieg.
  2. Banany, olej i syrop blenduję na gładką masę.
  3. Czekoladę kroję w drobną kostkę.
  4. Mąkę mieszam z sodą oczyszczoną, dodaję do masy wraz z wszystkimi suchymi składnikami, czekoladą i rodzynkami.
  5. Mieszam aż do połączenia się składników.
  6. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Moja miała wymiary 11,5 x 31,5 cm.
  7. Na wierzchu układam gęsto migdały.
  8. Piekę około 30 minut i studzę.
  9. W rondelku zagotowuję czekoladę i mleko ryżowe. Polewam wystudzone ciasto.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close Menu