Uszka z pieczarkami

Uszka z pieczarkami

Idą Święta! A jak Święta to pora przedstawić kilka przepisów na wigilijną kolację.

Zaczynamy od uszek z pieczarkami! Jeżeli tak jak moja znajoma nie znosisz grzybów leśnych, bo ich struktura przypomina Ci cytuję: „oślizgłe ślimaki”, których nigdy w życiu nie jadłeś ;), to uszka z pieczarkami będą dla Ciebie świetną alternatywą!

Muszę przyznać, że przez wiele lat sądziłam, że uszka z barszczem i pierogi z kapustą i grzybami to standard na każdym świątecznym stole. Och, jak srodze się pomyliłam, okazało się gdy zaczęłam studia w innym województwie. ^^ Dlatego też,  jeżeli myślisz tak jak ja kiedyś, że każdy w Wigilię popija barszczyk i po raz dziesiąty sięga do półmiska z uszkami mówiąc: „już ostatni, naprawdę, tylko jeszcze ten malutki. I ten. I tamten…” mimo że guzik od spodni uderzył z hukiem w ścianę już przy czwartej dokładce – idź na studia do innego województwa ;D Żart. Żaaaart 😀

Usiądź wygodnie to trochę Ci opowiem.

Znam dom, w którym barszcz jest i owszem, ale traktuje się go jak poobiednią kawę. Przychodzi odpowiedni moment, każdy dostaje filiżankę, małymi łyczkami wypije i…. Tu się kończy rola barszczu w Święta. W tym domu królują ryby. Gdy koleżanka zaczęła mi wymieniać ile rodzajów ryb przygotowują na Wigilię, to przyznam, że po szóstym mój mózg przestał rejestrować to co do mnie mówiła. Tam się kolację zaczyna od ryb i na rybach kończy. Barszczyk podaje się w filiżance, a krokiety z majonezem i keczupem. Chociaż muszę Ci powiedzieć, że czytałam kiedyś, że tradycja 12 potraw wigilijnych wzięła się od ryby podanej na 12 sposobów, więc dom mojej koleżanki jest mocno do tej tradycji zbliżony.

Znam dom, w którym w ogóle nie ma barszczu, uszek i pierogów z kapustą i grzybami, a kolacje zaczyna się od zupy owocowej zagęszczonej kisielem. Pierogi są, ale z farszem z białego sera i białej słodkiej kapusty.

Znam dom, w którym na Wigilię je się chleb z miodem. Niby nic takiego, samej mi się zdarzyło zjeść chrupiącą bułkę posmarowaną miodem, ale gdy usłyszałam, że w tym domu traktuje się to jako wigilijne danie to przyznam, że było to dla mnie niezwykłe.

Znam dom, w którym w święta królują grzyby, a barszcz gotuje się w 10 litrowym garnku. Uszek lepi się 300-400, pierogów z kapustą i grzybami około 200. Do tego gar kapusty kiszonej z grzybami i fasolą, drugi  słodkiej z grochem. Pieróg stojaniecki z sosem grzybowym, śledzie, karp, ziemniaki z cebulką, czasem gołąbki ziemniaczane, a do popicia na trawienie kompot z suszu…

Hej?! To mój dom 😀

I jeżeli Twoje oczy właśnie wyszły z orbit na widok ilości jedzenia jakie przygotowujemy na Wigilię, to śpieszę z wyjaśnieniem – żadne z nas żarłoczne stworzenia 😉 – w moim domu oprócz potraw wigilijnych i ciast nie przygotowuje się nic więcej na Święta.

Gdy tak analizuję co podajemy na kolację wigilijną to muszę stwierdzić, że gdyby tylko postawić na stole uszka i gar barszczu nikt by nie narzekał. Uszka uwielbiamy, robimy ich dużo i szybko zjadamy 😀 Te z suszonych grzybów mamy zarezerwowane na Wigilię. Naprawdę bardzo rzadko zdarza się, aby w ciągu roku były u nas wigilijne uszka na obiad. Na pozostałe 362 dni w roku mamy w zanadrzu uszka z pieczarkami. Nie robię ich często. Może 2-3 razy na cały rok. Są szybkie w wykonaniu, tańsze niż te z grzybów leśnych i bardzo pyszne! Najważniejsze to dodać do nich zmieloną surową cebulę, to bardzo podnosi ich smak. Suszony majeranek, największy kolega leśnych grzybów nadaje szlachetności uszkom z pieczarkami.

Podsumowując, jeżeli zdecydowanie bardziej wolisz pieczarki albo po prostu chcesz spróbować jak smakują takie uszka to poniżej przedstawiam Ci przepis na wegańskie uszka z pieczarkami.

Uszka z pieczarkami – przepis:

Składniki na ok. 50 uszek

Uszka z pieczarkami – ciasto:

½ kg mąki (pszennej lub białej orkiszowej – ja miałam orkisz)

½ łyżeczki soli

¼ szklanki oleju

1 i ½ szklanki wrzątku

Ciasto na uszka – wykonanie:

Mąkę mieszam z solą, wlewam olej i wrzątek i zostawiam w misce na kilkanaście minut. Gdy przestygnie wyrabiam ciasto.

Uszka z pieczarkami – farsz:

Składniki:

500 g pieczarek

1 cebula

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki oleju ryżowego

Dodatkowo:

1 cebula usmażona na oleju – do polania uszek

Uszka z pieczarkami – wykonanie:

  1. Cebulę obieram i kroję na pół. 1 połowę kroję w drobną kostkę i smażę na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.
  2. Pieczarki myję (nie obieram) i mielę w maszynce do mięsa na drobnych oczkach wraz z drugą połową surowej cebuli.
  3. Duszę w garnku na 1 łyżce oleju przez około 10 minut wraz z przyprawami. Następnie ściągam pokrywkę i odparowuję wodę.
  4. Po wyłączeniu gazu dodaję usmażoną wcześniej cebulę i dokładnie mieszam. Pozostawiam do wystudzenia.
  5. Wyrobione ciasto wałkuję na cienki placek na podsypanej mąką stolnicy.
  6. Ciasto kroję na poziome pasy następnie na pionowe, aby powstały kwadraty o wielkości mniej więcej 7×7 cm.
  7. Nakładam około ¾ łyżeczki farszu. Następnie sklejam w trójkąt a wystające poziome rogi łączę razem.
  8. W dużym garnku zagotowuję wodę wraz z 1 łyżką soli. Do wrzącej wody wrzucam partiami uszka i po wypłynięciu przekładam łyżką cedzakową na talerz. Polewam usmażoną cebulą i podaję z czerwonym barszczem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close Menu