Udka z kaszą

Udka z kaszą

Udka z kaszą to danie w stylu „zrób się sam”. Wkład pracy jest naprawdę niewielki, resztę robi za mnie piekarnik. I lodówka, bo żeby danie smakowało jak należy, kurczak musi swoje odleżeć w marynacie w lodówce. Innego wyjścia nie ma. Poza tym naprawdę nie ma na co narzekać. Wręcz przeciwnie!

Każdy kto próbował tych udek jest zachwycony.

Kilka lat temu koleżanka podrzuciła mi przepis na skrzydełka z ryżem. Pierwszy raz zrobiłam dokładnie tak jak było napisane, bez żadnej modyfikacji. Nie powiem, było to w miarę smaczne, jednak ilość tłuszczu, glutaminianu sodu i soli była w przepisie zatrważająca. Do tego stopnia, że jeśli zestawić obok porcję tamtych skrzydełek z kanapką drwala z Maca to można było śmiało stwierdzić, że kanapka jest fit!

Dlatego też za drugim razem, w trosce o poziom cholesterolu mojej rodziny 😉 pokombinowałam z przepisem. Skrzydełka zamieniłam na udka, do ryżu dodałam 2 rodzaje kaszy, co bardzo podnosi smak całości. Jednak przede wszystkim odchudziłam danie o 98%. Dodatkowo pozbyłam się glutaminianu sodu i nadmiaru soli. Dodałam od siebie kilka ulubionych przypraw i udka z kaszą są teraz takie jak być powinny!

Efekt jest wspaniały. Danie jest bardzo aromatyczne, o wyrazistym słodko-ostrym smaku.

Z mocno wyczuwalną nutą czosnku i słodkiej papryki zachwyci każdego! Poza tym kurczak jest soczysty z przypieczoną, chrupiącą skórką. Sama kasza z ryżem również smakuje doskonale. Powiem szczerze, że często przygotowuję ją bez kurczaka na kolację. Do tego sałatka ze świeżych warzyw i pyszne danie jest gotowe 😉

Dlatego, jeśli nie masz jeszcze pomysłu na obiad to udka z kaszą sprawdzą się doskonale 🙂

Udka z kaszą – przepis

Składniki na udka:

3 ćwiartki z kurczaka

2 ząbki czosnku

1 łyżka oregano

1 łyżeczka suszonej cebuli

½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

Udka – wykonanie:

  1. Ćwiartki dzielę na dwie części i dokładnie myję.
  2. Nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, cebulą, solą i pieprzem.
  3. Wstawiam do lodówki na całą noc.

Składniki na kaszę:

po 100 g ryżu jaśminowego, kaszy jęczmiennej perłowej i jaglanej

1 duża cebula

1 łyżka oleju

3 ząbki czosnku

3 łyżki ketchupu łagodnego

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 płaska łyżeczka ostrej papryki

2 łyżki słodkiej papryki

po 1 łyżeczce suszonej cebuli i suszonego lubczyku

1 ½ łyżeczki soli

1 ½ łyżki brązowego cukru

półtora litra wody

Udka z kaszą – wykonanie:

  1. Piekarnik nastawiam na 200 stopni z funkcją termoobieg.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wsypuję surowy ryż, kaszę jęczmienną i przepłukaną wrzątkiem kaszę jaglaną. Całość dokładnie mieszam łyżką.
  3. Cebulę kroję w cienkie talarki i układam na kaszy.
  4. Na wierzch wykładam udka.
  5. Do garnka daję wszystkie przyprawy, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażę na małym ogniu około 1-2 minut bardzo często mieszając. Wlewam wodę i zagotowuję.
  6. Gorący sos wlewam do naczynia.
  7. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 60 minut.

 

Rady:

  1. Im wyższej jakości będzie ketchup tym danie będzie lepsze.
  2. Sosu nie należy lać po całości, bo wypłucze przyprawy z udek. Ja wlewam w jednym miejscu.

Dodaj komentarz

Close Menu