Tiramisu

Tiramisu

Tiramisu – klasyczny włoski deser. Lubisz? Szczerze mówiąc przepis na ten deser swoje odleżał. Gdy przygotowałam je ponad miesiąc temu i chciałam opublikować pomyślałam wówczas „nie wygłupiaj się, każdy wie jak się robi tiramisu!”. Tak więc o przepisie świadomie zapomniałam, do czasu finału ostatniej edycji Masterchefa. Jakie było moje zdziwienie, gdy w konkurencji finałowej okazało się, że trójka najlepszych kucharzy nigdy nie robiła tiramisu! Dlatego też pomyślałam, że może to wcale nie jest taki zły pomysł i ktoś skorzysta? 🙂

Muszę przyznać, że sama nie przygotowuję tiramisu zbyt często. Jednak kiedy już się na nie zdecyduję, momentalnie znajdują się chętni do jedzenia. 😉

Chociaż sama nie wiem dlaczego tak rzadko ten deser gości w mojej kuchni, ponieważ jego wykonanie to czysta przyjemność. W kilka chwil całkiem pokaźna ilość tiramisu jest gotowa. Poza tym jest bardzo smaczny. Nie za słodki, taki w sam raz, mocno kawowy, z ogromną ilością dobrego gorzkiego kakao. Do tego dodatek likieru waniliowego znakomicie poprawia nastrój jedzących 😀

Nie pozostaje nic innego jak tylko zaprezentować Ci przepis na klasyczne i pyszne tiramisu 🙂

Tiramisu – przepis

Składniki:

650 g serka mascarpone

7 żółtek

½ szklanki cukru pudru

500 g podłużnych biszkoptów

¼ szklanki likieru waniliowego

1 kubek mocnego espresso

1 szklanka gorzkiego kakao

Wykonanie:

  1. Zaparzam kawę i pozostawiam do wystudzenia. Gdy jest zimna mieszam z likierem.
  2. Żółtka z cukrem ubijam mikserem na gładką jasną masę.
  3. Partiami dodaję serek mascarpone i ubijam aż nie będzie grudek.
  4. Kawę z likierem przelewam do głębokiego talerza. Wkładam partiami na kilka sekund biszkopty i układam je na dnie szklanej, prostokątnej  formy (25×34 cm).
  5. Gdy całe dno formy jest wyłożone biszkoptami, wykładam na nie połowę masy serowej. Posypuję za pomocą sitka ½ szklanki kakao.
  6. Wykładam drugą połowę biszkoptów, masy i kakao.
  7. Tiramisu już jest gotowe, jednak najlepiej smakuje po kilku godzinach chłodzenia w lodówce.

 

Rada – zamiast szklanej formy może być zwykła blaszka na ciasto. Należy ją jednak wyłożyć papierem do pieczenia.

 

Dodaj komentarz

Close Menu