Tarta piernikowa

Tarta piernikowa

Tarta piernikowa miała pojawić się na blogu już dwa dni temu. Jednak, gdy zabrałam się za jej przygotowanie wewnętrzny głos podpowiadał mi, że to nie jest odpowiedni dzień. 😉 Mimo wszystkich znaków na niebie i ziemi ja jednak uznałam, że to jest odpowiedni dzień na zrobienie tarty piernikowej. W efekcie ciasto spędziło w zamrażarce zamiast 20 minut… 70! Potem, w pocie czoła, wałkowałam ten kamień uparcie na stolnicy, mimo że mogłam wziąć tarkę i je po prostu zetrzeć. Ale stwierdziłam, że rozwałkuję szybciej. Jak się zapewne domyślasz – szybciej nie było… 😀

Gdy wreszcie, po wielkich trudach, włożyłam tartę do piekarnika, chwilę później już o niej nie pamiętałam. Przypomniałam sobie, gdy po kuchni zaczął się rozchodzić zapach spalonego ciasta. Ostatecznie nie było aż tak źle. Tylko brzegi były zwęglone. Dlatego też jeden z domowników z ochotą przygarnął ciasto, które zamierzałam wyrzucić, pod swoje skrzydła i spałaszował z dżemem. Ja na dwa dni odpuściłam.

Jednak tarta piernikowa wreszcie doczekała się zrobienia.

Jest naprawdę pyszna! Bardzo kruche ciasto z mocno wyczuwalnymi przyprawami korzennymi, wypełnione ganachem z białej czekolady. Wierzch ozdobiony powidłami śliwkowymi i gorzkim kakao. Idealnie świąteczne ciasto. Zapach jaki roznosił się po kuchni podczas pieczenia tarty wspaniale nastrajał na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia.

Dlatego też, jeżeli jeszcze zastanawiasz się jakie ciasto upiec na Święta, to ten przepis sprawdzi się doskonale. Tarta piernikowa cudownie rozpieszcza kubki smakowe, wprawia w świąteczny nastrój i poprawia humor. 🙂

Przedstawiam Ci przepis na pyszną tartę piernikową!

Tarta piernikowa – przepis:

Składniki na ciasto:

1 ½ szklanki mąki pszennej

szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

1 ½ opakowania przyprawy do piernika (moja miała w składzie: cukier, cynamon, goździki, kakao, owoc kolendry, ziele angielskie, gałka muszkatołowa)

2 jajka

1 ½ łyżki kwaśnej śmietany 18%

150 g masła + do posmarowania blaszki

Składniki na ganache:

300 ml śmietany 30%

300 g czekolady białej

Dodatkowo:

Powidła śliwkowe

Gorzkie kakao

Tarta piernikowa – wykonanie:

  1. Na stolnicy kładę miskę z kostkami lodu i zostawiam na kilka minut.
  2. Białka oddzielam od żółtek.
  3. Na zimną stolnicę przesiewam mąkę z cukrem pudrem. Dodaję sól i przyprawę do piernika. Na środku robię wgłębienie, do którego daję żółtka, śmietanę i masło.
  4. Masło kroję na mące w drobną kostkę. Gdy całość zacznie przypominać kruszonkę, płuczę dłonie pod bardzo zimną wodą i wyrabiam ciasto aż do połączenia się składników.
  5. Owinięte w woreczek foliowy ciasto wkładam do zamrażarki na 20 minut.
  6. Blaszkę o średnicy 25 cm smaruję masłem i wkładam do lodówki.
  7. Ciasto wyciągam z zamrażarki i rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy. Przekładam do blaszki i nakłuwam w kilkunastu miejscach widelcem. Chowam do lodówki na 30 minut.
  8. Piekarnik nastawiam na 220 stopni z funkcją termoobieg.
  9. Tuż przed włożeniem ciasta do piekarnika na wierzch kładę papier do pieczenia i wsypuję torebkę suchego ryżu. To zabezpieczy ciasto przed podnoszeniem się w trakcie pieczenia i opadaniem brzegów.
  10. Ciasto wkładam na 15 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągam, obniżam temperaturę na 170 stopni. Ściągam ryż, papier i piekę jeszcze około 30 minut.
  11. Pozostawiam do całkowitego wystudzenia.

Ganache – wykonanie:

  1. Śmietanę zagotowuję w rondelku.
  2. Ściągam z gazu, wsypuję pokruszoną czekoladę i zostawiam na 5 minut.
  3. Po tym czasie dokładnie mieszam, studzę i chłodzę w lodówce przez około 12 godzin.
  4. Ubijam mikserem na sztywny krem.
  5. Wystudzoną tartę smaruję roztrzepanym białkiem. Dzięki temu po nałożeniu kremu tarta nie rozmięknie.
  6. Wykładam ganache.
  7. Wierzch dekoruję powidłami śliwkowymi i kakao.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu