Pomidory w ketchupie

Pomidory w ketchupie

Tym razem mam dla Ciebie przepis na pomidory w ketchupie, który podpatrzyłam w programie Ewy Wachowicz. Jak już mówiłam Ci w tym wpisie, rzadko odtwarzam przepis krok po kroku z programów kulinarnych. Ten jednak spodobał mi się tak bardzo, że musiałam przetestować go w swojej kuchni. Wyobraź sobie, że minęło już kilkanaście lat odkąd zrobiłam go po raz pierwszy, a ja wciąż pamiętam dokładnie w jakim odcinku został zaprezentowany 🙂

Pomidory w ketchupie to prawdziwa gratka dla fanów tych owoców.

Nie znam nikogo, komu by nie smakowały. Już nieraz zdradzałam ten przepis gościom, którzy je u mnie próbowali. O tak, pomidory w ketchupie są warte zrobienia 😉 U mnie w domu goszczą niekiedy i trzy razy w tygodniu. Czasem zmuszam się, aby zrobić inną sałatkę z pomidorów, w obawie, że w końcu nam się znudzą. Tak jednak nie jest. Możemy je jeść w każdej ilości, niezależnie od częstotliwości przyrządzania.

Pomidory w ketchupie to sałatka, która świetnie pasuje do niemal każdego obiadu, np. do tych kotletów brokułowych. Ponadto znakomicie smakuje jedzona bez niczego lub w towarzystwie chrupiącej ciepłej bułki. Świeże zioła nadają jej niesamowitej lekkości, a duża ilość słodkawego sosu cudownie pasuje do polania mięsa lub ziemniaków. Przede wszystkim jest to bardzo prosta i szybka sałatka. A jeżeli zamienisz miód na syrop klonowy będzie do tego wegańska 😉 Kilka składników i mnóstwo radości przy stole gwarantowane.

Podsumowując zapraszam Cię serdecznie na pomidory w ketchupie!

Pomidory w ketchupie – przepis

Składniki:

800 g pomidorów (u mnie malinowe i śliwkowe)

1 mała cebula

10 liści bazylii

2 gałązki koperku

3-4 liście szczypiorku

1/3 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju

½ szklanki ketchupu (im wyższej jakości tym sałatka będzie lepsza)

1 łyżka miodu lub syropu klonowego

Wykonanie:

  1. Na pomidorach nacinam nożem krzyżyk. Wkładam do miski i zalewam wrzątkiem. Pozostawiam na około 10 sekund, odcedzam. Następnie przelewam zimną wodą i obieram ze skórki.
  2. Pomidory kroję w ćwiartki lub w ósemki, jeżeli są duże.
  3. Cebulę kroję w drobną kostkę, a zioła szatkuję. Dodaję do pomidorów.
  4. W dużym kubku mieszam ketchup, oliwę, miód, sól i pieprz.
  5. Wlewam do miski z pomidorami i dokładnie mieszam.

Dodaj komentarz

Close Menu