Pierogi z kapustą i ryżem

Pierogi z kapustą i ryżem

W tym wpisie pokażę Ci absolutny smak mojego dzieciństwa. Wegańskie pierogi z kiszoną kapustą, ryżem, ziemniakami i cebulką to moje ulubione pierogi, które uważam za najlepsze z najlepszych. To za nimi tęskniłam każdego dnia podczas mojego 4-miesięcznego pobytu w Grecji i to niestety nie tymi pierogami przywitała mnie mama… 😀

Gdy o pierwszej nad ranem dotarłam wreszcie do domu, pierwsze co zrobiłam po przywitaniu to wpakowałam sobie do ust zimnego pieroga prosto z lodówki. Byłam przekonana, że mama spełniła moją prośbę i przygotowała specjalnie dla mnie właśnie te pierogi z kapustą i ryżem. Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że to były pierogi z samą kiszoną kapustą! Jeszcze większe zdziwienie ogarnęło moją mamę, bo ona z kolei była pewna, że w mailu prosiłam ją o pierogi z kapustą. Bez ryżu i ziemniaków. 😉

No cóż, komunikacja wtedy wyraźnie zaszwankowała, ale lista dań, o które poprosiłam mamę na kilka dni przed moim powrotem do Polski była tak długa, że miała prawo coś błędnie odczytać 😀

A wracając do pierogów z kapustą i ryżem, powiem jedno: ich smak jest niepowtarzalny i naprawdę warto je przygotować.

Z wyraźnie wyczuwalną kwaskowością kapusty, lekko pikantne, bardzo szybko się je lepi, ponieważ farsz jest zbity i plastyczny. Wspaniale smakują zarówno prosto z wody polane cebulką, jak i odsmażone na patelni na maśle lub oleju.

Najważniejsze to użyć do nich prawdziwej kiszonej kapusty a nie kwaszonej oszustki.

O tak, mam takie doświadczenie za sobą, gdy przez nieuwagę kupiłam kapustę kwaszoną. Stanowczo odradzam. Najlepsza będzie domowa kiszona kapusta. Moja mama zawsze robiła z białą, ale u mnie tym razem były z kapustą włoską z tego przepisu. Nadają się obie, także decyzja należy do Ciebie.

Podsumowując zapraszam serdecznie na wegańskie pierogi z kapustą i ryżem.

Pierogi z kapustą i ryżem – przepis

Składniki:

Ciasto – z tego przepisu

600 g kiszonej kapusty

750 g obranych ziemniaków

100 g białego ryżu (zwykły)

1 duża cebula

3 łyżki oleju

1 łyżka soli

1 czubata łyżeczka pieprzu

+ dodatkowa usmażona cebula do podania pierogów

Wykonanie:

  1. Przygotowuję ciasto na pierogi z tego przepisu.
  2. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Smażę na oleju na złoty kolor.
  3. Kapustę, ziemniaki i ryż gotuję w osobnych garnkach do miękkości i odcedzam.
  4. Następnie ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję ryż i ugotowaną kapustę.
  5. Dodaję cebulę, sól i pieprz i dokładnie mieszam.
  6. Ciasto rozwałkowuję cienko na podsypanej mąką stolnicy.
  7. Wycinam szklanką kółka i na środek każdego wykładam mniej więcej 1 czubatą łyżeczkę farszu. Zlepiam pierogi i układam na podsypanej mąką kuchennej ściereczce.
  8. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i oleju (1 ½ łyżki soli i 2 łyżki oleju na 5 litrów wody). Do wrzącej wrzucam partiami pierogi.
  9. Wyławiam łyżką cedzakową, aż wypłyną po zagotowaniu się wody.
  10. Podaję z usmażoną cebulką.

 

Rada:

  1. Kapusty nie należy płukać po ugotowaniu. Ma być kwaśna.
  2. Gdy mam dużą ilość pierogów, to po wyłowieniu z wody suszę je najpierw z dwóch stron na obiadowych talerzach. Dopiero potem przekładam je do zamkniętego pojemnika.

 

Dodaj komentarz

Close Menu