Pierogi z brokułami

Pierogi z brokułami

Lubisz pierogi z brokułami? Fakt, nie są one zbyt popularne. Chociaż ile domów, tyle ulubionych pierogów. 😉

W domu mojej koleżanki robi się dwa rodzaje pierogów. Na Wigilię przygotowują z kapustą i grzybami, a w pozostałą cześć roku – z dżemem i boczkiem. Tak, dobrze czytasz! Pierogi nadziewane dżemem i polane usmażonym boczkiem. Podobno są pyszne. Sama chciałam kiedyś spróbować. Nawet ulepiłam wtedy całą górę pierogów z dżemem i stałam nad deską do krojenia z kawałem boczku. Ostatecznie boczek wylądował w lodówce, a pierogi z dżemem zjedliśmy polane masłem z cukrem, w towarzystwie jogurtu naturalnego. 😀

Jak to mówią – do odważnych świat należy! Mi wtedy tej odwagi brakło. Ale może kiedyś? 😉

Tym razem zdecydowałam się na pierogi z brokułami.

Powstały zupełnie przypadkowo. Brokuł miał być na kotlety, ale uznałam, że chyba za często je robię. Chwilowo nam się przejadły. Więc może pierogi? Akurat w tym dniu przyjechała do mnie dostawa płatków drożdżowych. Uznałam, że na pewno bardzo podniosą smak pierogów. Do tego podduszony czosnek, ziemniaki, cebulka, przyprawy i już miałam gotowy farsz!

Nie sądziłam, że mojej rodzinie aż tak zasmakują wegańskie pierogi z brokułami. Liczyłam na to, że będziemy je jeść przez dwa dni na obiad. Prawda była taka, że na drugi dzień musiałam ugotować świeży obiad… 🙂  Domownicy zaskakująco szybko rozprawili się z tymi pierogami. A było ich całkiem sporo! Jednak  to tylko potwierdza, że są to bardzo smaczne pierogi.

Dlatego też, jeżeli jeszcze nie było w Twoim życiu okazji, aby spróbować pierogów z brokułami, to ten przepis jest do tego idealny! 🙂

 

Pierogi z brokułami – przepis

Ciasto – z tego przepisu

Składniki na farsz:

1 duży brokuł (waga mojego z łodygą – 900 g)

500 g obranych ziemniaków

2 cebule

5 łyżek oleju

2 ząbki czosnku

2 stołowe łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (czubate)

½ łyżeczki czarnego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

ok. 1  łyżeczka soli

+ dodatkowa usmażona cebula do podania pierogów

Pierogi z brokułami – wykonanie:

  1. Przygotowuję ciasto na pierogi z tego przepisu.
  2. Brokuł myję, dzielę na różyczki i gotuję na parze do miękkości. Blenduję na gładką masę.
  3. Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki przeciskam przez praskę.
  4. Cebulę drobno kroję i smażę na oleju na złoty kolor.
  5. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do cebuli pod koniec smażenia. Smażę na patelni przez około minutę często mieszając.
  6. Wszystko dokładnie mieszam wraz z płatkami drożdżowymi i przyprawami.
  7. Ciasto rozwałkowuję cienko na posypanej mąką stolnicy.
  8. Wycinam szklanką kółka i na środek każdego wykładam około 1 łyżeczkę farszu. Zlepiam pierogi i układam na posypanej mąką kuchennej ściereczce.
  9. W dużym garnku zagotowuję wodę z dodatkiem soli i oleju. Do wrzącej wrzucam partiami pierogi.
  10. Wyławiam łyżką cedzakową aż wypłyną, a woda się zagotuje.
  11. Pierogi z brokułami podaję z usmażoną cebulką.

Smacznego!

RADA: gdy mam dużą ilość pierogów, to po wyłowieniu z wody suszę je najpierw z dwóch stron na obiadowych talerzach. Dopiero potem przekładam je do zamkniętego pojemnika.

 

Dodaj komentarz

Close Menu