Piernik z bakaliami

Piernik z bakaliami

Czy Twój dom pachnie już Świętami? Mój tak, a to za sprawą świątecznego piernika z bakaliami. 😉 Nie da się ukryć, że jest pyszny. Przede wszystkim nie jest przesłodzony. Miękki, oblany z trzech stron czekoladą i bardzo aromatyczny! Dodatek sporej ilości podprażonych wcześniej orzechów nadaje mu niesamowitego charakteru. Pięknie rośnie, cudownie pęka. Jest idealny! O tak, ten piernik z bakaliami robi furorę!

Pamiętam, jak kilka lat temu kończyłam staż zawodowy na koniec grudnia. Dzień po Świętach przyszłam po raz ostatni do pracy i chcąc należycie się pożegnać wzięłam ze sobą kilka rodzajów świątecznego ciasta. Rankiem, przed pracą, zastanawiałam się wtedy czy nie lepiej będzie kupić kilogram cukierków, w końcu kto będzie miał ochotę na ciasto po 3-dniowym świątecznym obżarstwie? Jakież było moje zdziwienie, gdy okazało się, że większość osób zareagowała na talerze pełne domowych słodkości z entuzjazmem, jakby wcześniejszych trzech dni w ogóle nie było! Jedna koleżanka przyszła nawet do mnie tylko po to, aby mi powiedzieć: „Agnieszka, ale dobry był ten pierniczek!”. Cóż, nie ma co ukrywać – miała rację. To naprawdę dobry piernik.

Wtedy upiekła go moja mama, teraz piernik z bakaliami zrobiłam ja, ale dokładnie tak jak robiła mama.

Nie zmienia się tego co już sprawdzone, prawda? A właśnie, czy w Twoim domu piecze się piernik czy pierniczki? A może jedno i drugie? U nas nie ma tradycji pieczenia pierniczków świątecznych, gdy tylko zmieni się kartkę w kalendarzu z 30 listopada na 1 grudnia. Natomiast piernik z bakaliami to obowiązkowy punkt Bożego Narodzenia. Bez piernika nie ma u nas Świąt. Tak jak bez barszczu. I bez wielu innych potraw. 😉

Z pewnością ważnym aspektem jest to, że ten piernik z bakaliami przygotowuje się bardzo szybko. Nie wymaga kilkudniowego (lub kilkutygodniowego!) leżenia. W przeciwieństwie do wielu innych pierników, jest gotowy do zjedzenia tuż po wystudzeniu. Dlatego też, jeśli tuż przed kolacją wigilijną uświadomisz sobie nagle ze zgrozą, że nie ma piernika, to zapamiętaj ten przepis. 🙂 Wystarczy godzina i będzie można odetchnąć z ulgą i spokojnie rozpocząć świętowanie.

Reasumując, przedstawiam CI przepis na świąteczny piernik z bakaliami według przepisu mojej mamy:

Piernik z bakaliami – przepis

Składniki na piernik (jaja, mleko i masło muszą mieć temperaturę pokojową):

3 jajka

po 3 łyżki cukru pudru i miodu

70 g masła

1 ½ szklanki mąki pszennej

po 1 łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia

2 łyżki ciemnego kakao

1 opakowanie przyprawy do piernika

1 szklanka tłustego mleka

po 50 g rodzynek, orzechów włoskich i migdałów

Składniki na polewę:

50 g mlecznej czekolady

10 łyżek tłustego mleka

po ½ szklanki kakao i cukru pudru

 Piernik z bakaliami – wykonanie 

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 150 stopni i prażę na suchej blasze migdały i orzechy włoskie. Gdy lekko się przyrumienią wyciągam i obieram orzechy ze skórki, jeżeli odchodzi. Studzę.
  2. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni z funkcją termoobieg.
  3. Białka oddzielam od żółtek.
  4. Do żółtek dodaję cukier puder i ucieram mikserem na jasną masę. Dodaję miód i masło i dalej miksuję aż do gładkości.
  5. Gdy masa jest gotowa przesiewam do niej mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dolewam mleko i całość mieszam mikserem.
  6. Wsypuję rodzynki i uprażone orzechy i migdały. Mieszam łyżką.
  7. Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaję do masy z żółtek i mąki i całość delikatnie mieszam drewnianą szpatułką. Całość musi być w miarę płynna.
  8. Wąską formę o wymiarach 40×12 cm smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto na piernik i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 45 minut. Piekę do suchego patyczka.
  9. Polewa: w rondelku podgrzewam mleko i pokruszoną czekoladę, aż składniki się połączą. Ściągam z ognia i odstawiam masę aż lekko przestygnie. Stopniowo dodaję cukier i kakao i mieszam rózgą kuchenną, aż będzie gęste.
  10. Wystudzony piernik polewam z trzech stron masą czekoladową.

    Smacznego!

Dodaj komentarz

Close Menu