Pieczone ziemniaki

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki pieczone z papryką, jabłkami, cebulą i czosnkiem to danie, które dość często gości na naszym stole. Czasem jako element obiadu, a czasem jako samodzielna kolacja. Gdy wszyscy myślą tylko o tym, aby zjeść coś ciepłego, a ja nie mam czasu i ochoty na długie stanie przy garach, wtedy właśnie takie ziemniaki przychodzą z pomocą. Przygotowuje się je bardzo szybko, resztę robi już za mnie piekarnik. Szczerze mówiąc, uwielbiam jak po domu roznosi się rozkoszny zapach pieczonych ziemniaków, a wszyscy niecierpliwie kręcą się w pobliżu piekarnika 🙂

Przede wszystkim jest to naprawdę dobre danie. Lekkie, dzięki jabłkom i papryce, nietłuste i dobrze przyprawione. Ja do ich doprawienia używam gotowej przyprawy do ziemniaków (bez sztucznych dodatków). Czasami jednak zdarzają się dni, gdy akurat jej nie mam, dlatego też wtedy doprawiam takie ziemniaczki solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem granulowanym. Również jest bardzo dobre 😉

Podsumowując, zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pieczone ziemniaki.

Pieczone ziemniaki – przepis

Składniki:

1 kg ziemniaków

2 duże czerwone papryki

3 jabłka

2 średnie cebule

3 ząbki czosnku

4 łyżki oleju

1 łyżka przyprawy do ziemniaków

Wykonanie:

  1. Piekarnik rozgrzewam do 200 stopni z funkcją termoobieg. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  2. Na papier wylewam 2 łyżki oleju i rozsmarowuję pędzelkiem po całości.
  3. Cebulę i czosnek obieram i kroję w cienkie talarki. Rozsypuję na blaszce.
  4. Obrane ziemniaki i wydrążoną paprykę kroję w ćwiartki. Układam na cebuli.
  5. Następnie polewam 2 łyżkami oleju i posypuję przyprawą.
  6. W wolne miejsca wkładam miąższem do dołu pokrojone w ćwiartki jabłka (ze skórką).
  7. Piekę przez około 30 minut do miękkości ziemniaków i lekkiego zarumienienia.

 

Rada – domowa przyprawa do ziemniaków, gdy nie mam gotowej: 1 łyżeczka soli, po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, słodkiej i ostrej papryki, szczypta pieprzu. Mieszam w miseczce, odmierzam 1 łyżkę i posypuję ziemniaki.

Dodaj komentarz

Close Menu