Pasta z awokado

Pasta z awokado

Szybka, prosta i pyszna pasta z awokado poleca się na imprezę sylwestrową! Lubię, oj bardzo ją lubię. I dość często zjadam. A zjeść tę pastę z awokado można na wiele sposobów. Ja najczęściej smaruję nią bułkę, taką prosto z piekarnika, a na wierzch kładę świeżego pomidora. Doskonale smakuje również w towarzystwie kaszy. Chyba najlepiej komponuje się z jaglaną. A gdy pewnego dnia wygrzebiesz z szafki jakąś zapomnianą paczkę makaronu, wtedy pasta z awokado chętnie się do niego przyłączy. Kilka minut i pyszny zdrowy posiłek gotowy.

Takie przepisy lubię, a pasta z awokado jest tego świetnym przykładem. Świeży lubczyk nadaje jej wyjątkowego charakteru. Co prawda jest to niecodzienne połączenie, ale wyjątkowo smaczne! Drobno pokrojone suszone pomidory przełamują raczej mdły smak awokado, a czosnek wspaniale dopełnia całości. Kilka składników, blender lub widelec do rozdrobnienia awokado i mnóstwo radości przy stole gwarantowane. 🙂

A Ty? Jak najczęściej spożywasz awokado? Przepis na inne, równie proste danie z awokado możesz znaleźć tutaj.

Tymczasem zapraszam Cię do wypróbowania mojego przepisu na obłędną pastę z awokado.

Pasta z awokado – przepis

Pasta z awokado – składniki:

3 duże dojrzałe awokado

1 łyżka oliwy z oliwek

2 czubate łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

sok z ½  cytryny

1 ząbek czosnku

po ½ łyżeczki soli i pieprzu

50 g pomidorów suszonych (tych z opakowania, nie z oleju)

3 gałązki świeżego lubczyku

Pasta z awokado – wykonanie:

  1. Awokado kroję na pół i wyciągam pestkę. Następnie łyżką wyjmuję miąższ i przekładam do miski.
  2. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaję do awokado wraz z oliwą, płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  3. Całość blenduję lub ugniatam widelcem.
  4. Pomidory i lubczyk kroję w drobną kostkę. Dodaję do pasty i dokładnie mieszam.

Smacznego!

 

Rada – mój lubczyk był z ogródka, a to znaczy, że gałązki były grube, duże i miały dużo liści. Jeśli masz lubczyk ze sklepu, podwój lub potrój liczbę gałązek.

 

Dodaj komentarz

Close Menu