Kurczak w sosie owocowym

Kurczak w sosie owocowym

Lubię oglądać polskie programy kulinarne. A Ty? Co prawda, nie oglądam wszystkich i nie wyczekuję ich siedząc w napięciu przed telewizorem (no dobra, Masterchefa wyczekuję. I to bardzo 🙂 ), ale gdy już na jakiś trafię to oglądam z przyjemnością.

Mniej więcej 10 lat temu bardzo lubiłam program Jem i chudnę, który prowadziła aktorka Magdalena Wójcik. W każdym odcinku była przedstawiana dietetyczna potrawa. I choć bardzo rzadko oglądając takie programy spisuję dokładnie przepis, to w tym wypadku kilka razy to zrobiłam. Pierwsze trzy potrawy, które przyrządziłam, to nie do końca były moje smaki, jak np. makaron z wędzonym łososiem. No, ale ja z wędzonych produktów najbardziej lubię paprykę w proszku ;), więc trudno się dziwić, że danie nie do końca trafiło w moje gusta.

I wreszcie za czwartym razem Pani Magdalena pokazała cudowny przepis, tak smakowity, że nawet nie sięgnęłam po kartkę i długopis tylko dokładnie zapamiętałam składniki i proporcje i po kilku dniach to danie powstało w zaciszu naszej kuchni. Jednak zamiast indyka, którego nie mogłam wtedy dostać w sklepie użyłam kurczaka, ale i tak zasmakowało wszystkim domownikom i od tego czasu przygotowuję go co jakiś czas. Kilka razy zdarzyło się, że goście, którzy u nas jedli kurczaka w sosie owocowym prosili później o przepis, więc to danie jest naprawdę warte spróbowania. Do tego nie jest tłuste, bo smaży się je na suchej patelni, a oleju w marynacie nie ma dużo.

Muszę przyznać, że teraz już nie pamiętam jakie dokładnie były proporcje, których użyła Pani Magdalena. Tym bardziej, że ona wówczas pokazała składniki na dwie porcje a ja przygotowując kurczaka robię porcję rodzinną, która znika ze stołu zanim zdążę dobrze poustawiać półmiski 🙂 Dlatego możesz mieć pewność, że są bardzo dobrze skomponowane.

A teraz kilka moich wskazówek:

Uważam, że warto wcześniej namoczyć suszone owoce we wrzątku, aby łatwiej wygotował się z nich sos.

Ponadto kluczowe w tym daniu jest odpowiednio długie zamarynowanie mięsa. Moim zdaniem najlepiej przygotować je wieczorem i włożyć na całą noc do lodówki, tak, aby składniki marynaty się „przegryzły”.

Jak widzisz na zdjęciu mięso jest dość ciemne, a to dlatego że tym razem użyłam sosu sojowego ciemnego. Jeżeli chcesz, aby kurczak był jaśniejszy, po prostu wybierz jasny sos sojowy.

Dobra, do rzeczy. Przedstawiam Ci przepis na kurczaka w sosie owocowym (porcja rodzinna):

Kurczak w sosie owocowym – przepis:

Składniki:

3 podwójne piersi z kurczaka

1 opakowanie curry (20 gram)

4 duże ząbki czosnku

po ½ szklanki sosu sojowego i oleju

3 łyżki miodu

po ¼ łyżeczki soli i pieprzu

ok. 300 ml wody

po 1 szklance suszonych śliwek i suszonych moreli

Kurczak w sosie owocowym – wykonanie:

  1. Piersi z kurczaka myję, kroję na 2-3 części i roztłukuję jak na klasyczne kotlety panierowane.
  2. Czosnek przeciskam przez praskę do miski, dodaję curry, sos sojowy, olej, miód, sól i pieprz i dokładnie mieszam.
  3. Roztłuczone piersi wkładam do marynaty, mieszam i odstawiam do lodówki na całą noc.
  4. Śliwki i morele kroję w kostkę i zalewam wrzątkiem. Odstawiam na kilka minut i odcedzam.
  5. Dużą patelnię rozgrzewam bez tłuszczu i smażę piersi. Gdy się przyrumienią, przekładam na drugą stronę, dodaję morele i śliwki,mniej więcej 150 ml wody, zmniejszam gaz i duszę pod przykryciem około 10 minut. (Ja mam bardzo dużą kwadratową patelnię, więc całość smażyłam na dwa razy. Jeżeli masz mniejszą patelnię, to wlewaj mniejszą ilość wody).
  6. Kurczaka w sosie owocowym podaję z ryżem i surówką ze świeżych warzyw.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Close Menu