Krem brokułowo-cukiniowy

Krem brokułowo-cukiniowy

Krem brokułowo-cukiniowy to szybka, lekka i prosta zupa. Idealna zarówno latem jak i zimą, w zależności jakich dodatków do niej użyję. W chłodniejsze dni podaję ją z gotowaną ciecierzycą i ryżem, a w cieplejsze z koperkiem. Choć w kalendarzu jeszcze zima, to za oknem wiosna, dlatego też tym razem zdecydowałam się na koperek.

Dodatkowo ta zupa jest jednym z tych dań, które czyszczą mi lodówkę do zera. Gdy mam w niej kilka różnych warzyw po jednej sztuce to z reguły przygotowuję wtedy zupy kremy. Tym razem padło na brokułowo-cukiniowy. Ma wspaniały intensywnie zielony kolor, wyrazisty smak i jest wegański. Ja co prawda nie lubię mocno gęstych kremów, w których można postawić łyżkę. Wolę nieco rzadsze, więc ilość wody musisz dostosować do swoich preferencji.

Podsumowując zapraszam serdecznie na krem brokułowo-cukiniowy.

Krem brokułowo-cukiniowy – przepis

Składniki:

1 duży brokuł

1 cukinia

2 marchewki

1 pietruszka

¼ korzenia selera

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

4 łyżki oleju

1000 – 1500 ml wody

1 łyżeczka suszonego lubczyku

1-2 łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu

do podania: świeży koperek, ryż jaśminowy, ciecierzyca

Wykonanie:

  1. W czajniku zagotowuję wodę.
  2. Marchewki, pietruszkę i seler obieram i kroję wraz z cukinią (nieobraną) w plasterki. Brokuł dzielę na różyczki. Przekładam do garnka.
  3. Wsypuję lubczyk i zalewam wrzącą wodą. Gotuję pod uchyloną pokrywką do miękkości warzyw.
  4. Cebulę kroję w drobną kostkę, a czosnek obieram i pozostawiam w całości. Smażę na rozgrzanym oleju, aż całość się zezłoci.
  5. Gdy warzywa są miękkie wyłączam gaz. Dodaję usmażoną cebulę z czosnkiem, sól, pieprz i dokładnie blenduję.
  6. Przed podaniem posypuję koperkiem lub dodaję ryż i ciecierzycę.

Dodaj komentarz

Close Menu