Kotlety z czerwonej kapusty

Kotlety z czerwonej kapusty

Wegańskie i pyszne kotlety z czerwonej kapusty właśnie doczekały się publikacji. Jak już wspominałam w tym wpisie, są w moim TOP 3 kotletów warzywnych na zaszczytnym drugim miejscu 😉

Pierwszy raz zrobiłam je rok temu. Jednak porcja wyszła tak wielka, że pułk wojska spokojnie mógłby się najeść 😉

Przyznam szczerze, że gdy na drugi dzień zostało ich jeszcze całkiem sporo zaczęłam się zastanawiać nad zamrożeniem. Jednak w porze obiadowej przyjechali goście, więc odsmażyłam kotlety i nieśmiało postawiłam na stole. Nie mogli się nimi najeść i w efekcie po obiedzie nie było co mrozić 😀

Kotlety z czerwonej kapusty są naprawdę smaczne.

Pokaźna ilość świeżego kopru nadaje im lekkości, czosnek i cytryna bardzo podnoszą smak, a dwa rodzaje kaszy cudownie sycą.

Dlatego też zapraszam Cię serdecznie na moje kotlety z czerwonej kapusty.

Kotlety z czerwonej kapusty – przepis

Składniki:

1200 g czerwonej kapusty

100 g kaszy jęczmiennej

100 g kaszy gryczanej niepalonej

1 duża cebula

4 łyżki oleju do smażenia cebuli + olej do smażenia kotletów

pęczek koperku

1 duży ząbek czosnku

sok z ½ cytryny

2 łyżeczki soli

płaska łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka majeranku

5 łyżek mąki orkiszowej białej lub zwykłej pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:

  1. Kapustę ścieram na tarce na grubych oczkach w robocie kuchennym. Następnie gotuję na parze do miękkości.
  2. Obie kasze gotuję w wodzie bez soli.
  3. Cebulę kroję drobno i smażę na oleju na złoty kolor.
  4. Z cytryny wyciskam sok, czosnek przeciskam przez praskę, a koper szatkuję.
  5. Gdy wszystkie składniki są gotowe, łączę je w misce z przyprawami. Odstawiam w chłodne miejsce na około 30 minut.
  6. Zwilżonymi wodą dłońmi formuję kotlety i smażę z dwóch stron na rozgrzanym oleju.

 

Rada – moje kotlety są bez panierki. Jeżeli chcesz możesz je wcześniej obtoczyć w bułce lub mące.

Kotlety nie przypiekają się na złoto, tylko raczej na brązowo.

 

Dodaj komentarz

Close Menu