Kotlety z buraków

Kotlety z buraków

Kotlety z buraków zamykają moje Top 3 kotletów warzywnych, o czym wspominałam Ci w tym wpisie.

Podobnie jak kotlety brokułowe są świetne do wegeburgerów. Dobrze się je formuje, nie rozwalają się w czasie smażenia i przede wszystkim są wyjątkowo smaczne. Ważne jest, aby użyć do ich przygotowania pieczonych buraków. Dzięki nim, kotlety mają głęboki i lekko słodki smak, który ciężko jest uzyskać z tych gotowanych.

Kotlety z pieczonych buraków z kaszą jaglaną, cebulą, czosnkiem i imbirem są smaczne, pożywne i dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Są bardzo uniwersalne, ponieważ doskonale sprawdzają się na śniadanie, obiad, kolacje lub jako posiłek na wynos. Dodatkowo są to kotlety wegańskie, a jeżeli dodasz do nich np. mąki ryżowej zamiast orkiszowej – będą także bezglutenowe.

Podsumowując zapraszam serdecznie na kotlety z buraków.

Kotlety z buraków – przepis

Składniki:

750 g buraczków

100 g kaszy jaglanej

1 duża cebula

5 łyżek oleju

2 małe ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka soli

¼ łyżeczki imbiru w proszku

1 płaska łyżeczka majeranku

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

3 łyżki mąki orkiszowej białej lub zwykłej pszennej

bułka tarta do obtoczenia

+olej do smażenia kotletów

Wykonanie:

  1. Buraczki owijam folią aluminiową (każdego osobno). Następnie piekę w piekarniku w 200 stopniach z funkcją termoobieg przez około 75 minut (do miękkości).
  2. Gdy buraczki lekko przestygną obieram je i ścieram na tarce na małych oczkach.
  3. Kaszę jaglaną płuczę wrzątkiem po czym gotuję do miękkości w wodzie bez soli.
  4. Cebulę obieram, kroję w drobną kostkę i smażę na oleju na złoty kolor.
  5. Czosnek przeciskam przez praskę.
  6. W misce łączę wszystkie składniki przepisu.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi formuję kotlety, lekko spłaszczam i obtaczam w bułce tartej.
  8. Smażę z dwóch stron na oleju.

 

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu