Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe

Kotlety brokułowe chodziły za mną już dłuższy czas! Uważam, że są to najlepsze kotlety warzywne. Moje Top 3 to właśnie te z brokuła, w drugiej kolejności z czerwonej kapusty, natomiast zestawienie zamykają kotlety z buraków i kaszy jaglanej.

Jednak w tym wpisie skupię się wyłącznie na kotletach brokułowych.

Co prawda, z kotletami warzywnymi jest więcej pracy niż z mięsnymi. Nie ma co ukrywać. O ile mięsne można zrobić i usmażyć w 20 minut, o tyle składniki na kotlety z warzyw z reguły wymagają wcześniejszej obróbki. Jednak nie jest to pracochłonne. Wiadomo, dla chcącego nic trudnego 🙂

Kotlety warzywne lubię, robię często i równie często z nimi eksperymentuję. Akurat te brokułowe, które widzisz na zdjęciu są chyba 10 wersją kotletów z brokuła, zanim wreszcie zaczęłam być z nich zadowolona. Od tego czasu tylko raz zmodyfikowałam przepis i muszę przyznać, że nie była to dobra decyzja. Czym prędzej powróciłam do przepisu, który za chwilę przeczytasz. Mogę śmiało powiedzieć, że jest doskonały.

Kotlety są chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.

Nie rozwalają się na patelni. Są lekkie, aromatyczne i dobrze przyprawione. Znakomite na obiad lub do zabrania ze sobą w kanapce. Pyszne na ciepło i zimno. Moim zdaniem najlepiej komponują się z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Dodatkowo są to kotlety wegańskie, ale w niczym nie ustępują tym mięsnym. Osobiście uważam, że są zdecydowanie lepsze!

Dlatego też, jeżeli w Twojej lodówce właśnie leżakuje brokuł, na który nie masz pomysłu, wypróbuj śmiało mój przepis na przepyszne kotlety brokułowe.

Kotlety brokułowe – przepis

Składniki:

1 brokuł

100 g ryżu jaśminowego

3 małe cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżki oleju do smażenia cebuli

1 łyżeczka soli

1 czubata łyżeczka suszonego lubczyku

1/3 łyżeczki mielonego pieprzu

4 łyżki mąki orkiszowej białej lub zwykłej pszennej

olej do smażenia kotletów

do obtoczenia: mąka ryżowa zmieszana z płatkami owsianymi lub bułka tarta

Wykonanie:

  1. Brokuł dzielę na różyczki i gotuję na parze do miękkości.
  2. Ryż gotuję w wodzie bez soli.
  3. Cebulę obieram i kroję w drobną kostkę. Smażę na oleju na złoty kolor.
  4. Gdy cebula będzie prawie gotowa, dodaję do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i smażę na małym ogniu przez około minutę ciągle mieszając.
  5. Ugotowanego brokuła blenduję na gładką masę.
  6. Dodaję ryż, cebulę z czosnkiem, mąkę, przyprawy i dokładnie mieszam.
  7. Zwilżonymi wodą dłońmi formuję kotlety i obtaczam je w mące z płatkami.
  8. Smażę z dwóch stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

 

Rada – należy pilnować czosnku w czasie smażenia, aby nie zrobił się brązowy, ponieważ będzie gorzki. Również po zakończeniu smażenia najlepiej jest przełożyć cebulę i czosnek do zimnej miseczki, bo może się zwęglić.

 

 

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Uwielbiam warzywne kotlety a te twoje wyglądają obłędnie <3 Chyba muszę wypróbować! A może usmażę moim mięsożernym domownikom na obiad? 😀

Dodaj komentarz

Close Menu