Ciasto cappuccino

Ciasto cappuccino

Sylwester za pasem, więc ciasto cappuccino aż doprasza się zrobienia. Skoro mamy całą noc spędzić na świętowaniu Nowego Roku to warto wspomóc się pysznymi, pobudzającymi wypiekami. 🙂

To ciasto cappuccino jest bardzo kawowe, z dużą ilością czekolady i pyszną masą mascarpone.

Ponadto cienki czekoladowy biszkopt nasączony mocną, gorzką kawą. Dodatkowo smakowitą niespodzianką jest masa czekoladowa, która po schłodzeniu ciasta w lodówce jest niczym kostka czekolady. O tak, ciasto cappuccino jest warte zrobienia.

Niech Cię tylko nie przestraszy ilość składników!

Czas, który biszkopt spędza w piekarniku (najpierw na pieczeniu, a potem leżakowaniu) jest wystarczający do zrobienia wszystkich trzech mas. Co prawda, wierzchnią masę cappuccino lepiej jest zrobić tuż przed wylaniem jej na ciasto, ponieważ zawiera żelatynę. Jednak można ubić wcześniej śmietankę z cappuccino, a dopiero tuż przed wyłożeniem wymieszać z żelatyną.

A teraz trochę historii 🙂

Ciasto cappuccino spróbowałam pierwszy raz kilkanaście lat temu. Mama mojej koleżanki jest wspaniałym cukiernikiem. W dodatku chętnie częstowała koleżanki córki swoimi wypiekami. Wtedy jednak ugościła mnie ciastem, które składało się z ciemnego biszkoptu oraz masy cappuccino. Tamta masa składała się z bitej śmietany na mleko w proszku, cappuccino w proszku oraz dużej ilości żelatyny.

Przez wiele lat dokładnie tak przygotowywałam ciasto cappuccino. A właściwie to przygotowywałyśmy, ponieważ moja mama piekła biszkopt a ja robiłam masę. Dopiero trzy lata temu postanowiłam ulepszyć  przepis i dodałam do ciasta dwie inne masy. Ponadto w najważniejszej masie cappuccino zamieniłam śmietanki w proszku na śmietanę kremówkę. Efekt jest powalający.

Każdy, kto próbował tego ciasta był zachwycony połączeniem składników. Poza tym kilka razy dzieliłam się już przepisem, więc teraz dzielę się również z Tobą.

Dlatego też niech długa noc sylwestrowa nie będzie Ci straszna! 🙂 Ciasto cappuccino wspaniale się w nią wpasuje 😀

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.

Ciasto cappuccino – przepis

Przygotowanie ciasta zaczynam od zaparzenia bardzo mocnej gorzkiej kawy. Potrzeba około ¾ kubka.

Biszkopt czekoladowy – przepis

Składniki:

3 jajka

3 łyżki oleju

1 łyżeczka octu

½ szklanki cukru pudru

¾ szklanki mąki pszennej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

2 łyżki ciemnego kakao

1 łyżka wody

Biszkopt czekoladowy – wykonanie

  1. Białka oddzielam od żółtek.
  2. Do żółtek dodaję olej, ocet, wodę i kakao i dokładnie mieszam. Odstawiam.
  3. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodaję cukier bez przerwy ubijając.
  4. Do białek z cukrem dodaję masę z żółtek i miksuję do połączenia składników na niższych obrotach.
  5. Mąkę przesiewam wraz z proszkiem do pieczenia do białek i mieszam delikatnie drewnianą łyżką.
  6. Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w 180 stopniach.
  7. Wyjmuję z piekarnika po około 15 minutach od zakończenia pieczenia.

W momencie, w którym wkładam biszkopt do piekarnika zabieram się za przygotowanie mas.

Masa czekoladowa – przepis

Składniki:

1 czekolada mleczna

2 czekolady gorzkie minimum 60% kakao

80 ml śmietanki 30%

Wykonanie:

  1. Czekoladę kruszę. Wkładam do rondelka, wlewam śmietankę i dokładnie mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.
  2. Odstawiam do wystudzenia.

Masa mascaropne – przepis

Składniki:

2 żółtka

2 łyżki cukru pudru

250 g serka mascarpone

Wykonanie:

  1. Żółtka ubijam mikserem wraz z cukrem na białą masę.
  2. Następnie dodaję po 1 łyżce mascaropne bez przerwy ubijając, aż masa będzie sztywna i puszysta.

Masa cappuccino – przepis

Składniki:

330 ml schłodzonej śmietanki 30%

1 śmietan-fix (opcjonalnie)

130 g (1 opakowanie) cappuccino w proszku o smaku czekoladowym

1 łyżeczka żelatyny

1/5 szklanki gorącej wody

Wykonanie:

  1. Śmietankę ubijam na wysokich obrotach. Jeżeli nie chce się ubić, wsypuję śmietan-fix.
  2. Gdy śmietana jest ubita wsypuję cappuccino i mieszam mikserem.
  3. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie i wlewam do masy. Miksuję.

 

Ciasto cappuccino – jak ułożyć warstwy?

  1. Gdy biszkopt jest wystudzony nasączam schłodzoną kawą.
  2. Następnie wykładam masę czekoladową.
  3. Potem masę mascarpone.
  4. Na wierzch wykładam masę cappuccino.
  5. Całość posypuję obficie startą gorzką czekoladą.
  6. Przed podaniem schładzam co najmniej 2 godziny w lodówce.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu