Buraczki ze słonecznikiem

Buraczki ze słonecznikiem

Buraczki ze słonecznikiem – sałatka idealna do obiadu, kolacji lub zjedzenia ot tak, bez żadnych dodatków. Buraki w takiej postaci zawsze mają wzięcie w moim domu. Wszyscy je bardzo lubią.

Prażone pestki słonecznika przyjemnie chrupią i bardzo urozmaicają całą sałatkę. Buraczki pieczone w piekarniku, a nie gotowane w wodzie, nadają całości niesamowitą głębię smaku. Nie ma co ukrywać, buraczki ze słonecznikiem są naprawdę pyszne. Dodatkowo ich wykonanie to nic trudnego. Jedyna wada jest taka, że buraki muszą spędzić około godziny w piekarniku, a potem wystygnąć. Ja jednak z reguły dzień wcześniej je piekę, a następnego dnia przygotowuję sałatkę. Zawsze jest to jakieś rozwiązanie. Chociaż muszę przyznać, że jak tylko na moim ogródku pojawiają się pierwsze buraczki to robię wtedy sałatkę z surowych. Są tak delikatne i smaczne, że wcześniejsze pieczenie w piekarniku jest wtedy zbędne.

Zatem zapraszam serdecznie na buraczki ze słonecznikiem 🙂

Buraczki ze słonecznikiem – przepis

Składniki:

500 g czerwonych buraczków

½ szklanki pestek słonecznika

180 g ogórków kiszonych

1 mała cebula

2 łyżki syropu klonowego

1 ½ łyżki octu

3 łyżki oleju

½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

  1. Buraki owijam folią aluminiową i piekę do miękkości (około 60 minut) w 180 stopniach. Studzę.
  2. Słonecznik prażę na suchej patelni, aż się zezłoci. Często mieszam w trakcie, aby się nie spalił.
  3. Wystudzone buraki obieram i ścieram na tarce na dużych oczkach.
  4. Ogórki ścieram na małych oczkach.
  5. Cebulę kroję w drobną kostkę.
  6. Starte buraki i ogórki mieszam w misce z cebulą, słonecznikiem i wszystkimi przyprawami.

 

Rada – zamiast syropu klonowego można dodać miód lub cukier. Należy jednak zacząć od mniejszej ilości niż podana w przepisie.

Dodaj komentarz

Close Menu