Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami

Bułki z pieczarkami i ketchupem to ulubione bułki mojej rodziny. Jeszcze gorące, takie prosto z piekarnika, znikają w trybie ekspresowym. Trudno się dziwić, są naprawdę pyszne.

Z dużą ilością pieczarkowego farszu, ładnie wyrośnięte, z przypieczoną ketchupową glazurką.

Ponadto są dobre zarówno na zimno jak i ciepło. Ja jednak uważam, że na ciepło są smaczniejsze.

Robię je regularnie od kilku lat, ponieważ w ogóle nam się nie nudzą. Czasem najlepsze rzeczy trafiają się przez przypadek i tak też było tym razem.

Pamiętam, jak biegłam wtedy na pociąg przez leszczyński rynek. Brzuch głośno domagał się jedzenia i wiedziałam, że jeżeli nic nie kupię przed wejściem do pociągu to czeka mnie zakup najdroższej w życiu parówki w pociągowym barze 😀
Czasu było coraz mniej, dlatego też wbiegłam do Piekarni Szwajcarskiej, w której akurat nikogo nie było. Kupiłam wtedy ostatnią, jeszcze ciepłą bułkę z grzybami. Była fantastyczna i wcale dużo nie kosztowała 😀

Potem już nie miałam takiego szczęścia, bo albo piekarnia była jeszcze zamknięta, albo już zamknięta. Albo akurat bułki z grzybami się skończyły…

Musiałam wziąć sprawy w swoje ręce (a właściwie mąkę i pieczarki ;)) i sama zaczęłam piec takie bułeczki. Wzbogaciłam je o ketchup i w takim połączeniu smakują po prostu doskonale.

Nie są pracochłonne, jednak ciasto potrzebuje czasu, aby móc wyrosnąć.

Podsumowując, zapraszam Cię serdecznie na wegańskie bułki z pieczarkami.

Bułki z pieczarkami – przepis

Składniki na bułki:

250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

250 g mąki orkiszowej białej

1 łyżeczka soli

30 g świeżych drożdży

1 łyżeczka brązowego cukru

200 ml letniej wody

+- ½ szklanki letniej wody

Składniki na farsz:

500 g pieczarek

1 duża cebula

4 łyżki oleju

1 łyżeczka soli

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżka majeranku

Dodatkowo:

3 łyżki dobrego ketchupu

2 łyżki oleju

Wykonanie:

  1. Do wysokiej szklanki wkładam drożdże, cukier, 200 ml wody i mieszam do rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki mąki (z tych 500 g), mieszam.
  2. Szklankę z rozczynem stawiam w misce z mąkami i solą. Pozostawiam na około 25 minut, aż zacznie wypływać.
  3. Po tym czasie przelewam rozczyn do miski, dodaję +- ½ szklanki letniej wody i wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
  4. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 90 minut.
  5. W tym czasie przygotowuję farsz.
  6. Cebulę kroję w kostkę i smażę na oleju na złoty kolor. Następnie dodaję drobno pokrojone pieczarki, przyprawy i smażę około 3-4 minuty od wyparowania wody. Studzę.
  7. Gdy ciasto jest wyrośnięte, nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  8. Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 10 części.
  9. Każdą z części rozpłaszczam w zwilżonych wodą dłoniach, nakładam po 1 czubatej łyżce farszu i sklejam ciasto. Formuję kulę i kładę na blasze sklejeniem do dołu.
  10. W kubku mieszam ketchup z olejem. Smaruję bułki pędzelkiem po całości.
  11. Piekę około 18 minut z funkcją termoobieg.

Dodaj komentarz

Close Menu