Brownie z ciecierzycy

Brownie z ciecierzycy

Brownie z ciecierzycy – wegańskie, bezglutenowe i bardzo proste.

To moje ulubione brownie, a inspirację na to cudo podarowała światu Kasia z Odkrywając Amerykę. Pamiętam, że gdy tylko zobaczyłam ten przepis, wiedziałam że wkrótce go przetestuję! Niestety za pierwszym razem nie udało mi się nawet kupić ciecierzycy, dlatego też zrobiłam je z… jajkami :O

Obeszłam całe moje miasteczko (a wcale nie jest jakieś ubogie w sklepy spożywcze i markety 😉 ) i nigdzie nie znalazłam choćby jednej puszki ciecierzycy. Dopiero po kilku tygodniach, gdy pojechałam na zakupy do hipermarketu w większym mieście, kupiłam kilka puszek ciecierzycy i powtórzyłam przepis. Mąkę bananową odpuściłam sobie już na samym początku, choć akurat natknęłam się na nią pewnego dnia, ale cena po prostu zwaliła mnie z nóg. Z kukurydzianą lub ryżową jest znakomite, więc nawet nie myślę o kupieniu bananowej.

Ja do swojego brownie używam czekolady 95% kakao, ponieważ jestem kakaowym hardcorem 😀 Co ciekawe, obecnie czekolada o zawartości kakao mniejszej niż 90% jest dla mnie słodka, a jeszcze trzy lata temu w ogóle nie lubiłam gorzkiej czekolady!

Ale jeżeli Ty wolisz mniej intensywne czekolady, to możesz śmiało użyć takiej o zawartości kakao 60%. Wówczas brownie będzie słodsze.

Z ciekawostek muszę Ci jeszcze powiedzieć, że wbrew swojemu postanowieniu o nierobieniu postanowień noworocznych 😀 uznałam, że w roku 2019 nie będę robić i jeść wegańskich słodyczy. Bo akurat tradycyjnych słodyczy nie jem praktycznie wcale.

Tak postanowiłam 31 grudnia. Gdy obudziłam się 1 stycznia od razu przed oczami stanęło mi właśnie to brownie z ciecierzycy. Przez blisko 3 tygodnie starałam się przechodzić obojętnie obok (teraz już bez problemu dostępnych) puszek z ciecierzycą i czekolady 95%. Jak widać, w końcu pękłam 😉

Do mojego brownie dodałam uprażone migdały, masło orzechowe oraz czekoladę pokrojoną w kostkę.

To bardzo wzbogaca smak ciasta i przyjemnie chrupie. Dodatkowo przygotowuję do niego słodką polewę z daktyli i kakao. Jeżeli jednak użyjesz gorzkiej czekolady o małej zawartości kakao, to z polewą może być trochę za słodkie. Chociaż wiadomo – porządne słodkie ciasto czasem jest wręcz wskazane 😉

Podsumowując, zapraszam Cię serdecznie na brownie z ciecierzycy 🙂

Brownie z ciecierzycy – przepis

Składniki na brownie:

65 g mąki ryżowej lub kukurydzianej

65 g gorzkiego kakao

1 puszka ciecierzycy (ja miałam gotowaną na parze o masie netto 265 gram)

500 ml mleka roślinnego (u mnie ryżowe)

150 g suszonych daktyli

150 g gorzkiej czekolady

2/3 szklanki migdałów

60 g masła orzechowego

1 łyżka oleju

Składniki na polewę:

½ szklanki suszonych daktyli

3 łyżki kakao

3 łyżki oleju

5 łyżek mleka roślinnego

Wykonanie – brownie:

  1. Piekarnik nastawiam na 150 stopni. Migdały kroję w mniejsze części i prażę na blaszce, aż lekko zbrązowieją.
  2. Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie odcedzam i płuczę.
  3. Ciecierzycę odsączam na sitku i dokładnie płuczę, aż nie będzie piany. Blenduję na gładką masę wraz z daktylami.
  4. W rondlu rozpuszczam 100 g pokruszonej czekolady w 500 ml mleka. Wlewam do ciecierzycy. Dodaję masło orzechowe, mąkę, kakao i całość blenduję do połączenia się składników.
  5. Dodaję uprażone migdały i pokrojoną w mniejszą kostkę czekoladę (50 g). Mieszam łyżką i przelewam do wysmarowanej olejem niewielkiej blaszki (ja piekłam w formie do tarty).
  6. Piekę przez około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z funkcją termoobieg.

Wykonanie – polewa:

  1. Daktyle zalewam wrzątkiem i odstawiam na kilka minut. Następnie odcedzam i płuczę.
  2. Blenduję na gładką masę z pozostałymi składnikami.
  3. Smaruję wierzch przestudzonego ciasta.
  4. Gotowe brownie przechowuję w lodówce.

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

Close Menu