Rosół warzywny

Rosół warzywny

Jak już obiecałam w tym wpisie, przedstawiam Ci przepis na fantastyczny rosół warzywny.

Możesz go nazwać również rosołem wegańskim lub bezmięsnym. Dlaczego nie nazywam go bulionem? Bo bulionu w smaku nie przypomina. Smakuje po prostu jak rosół, więc tak też go nazywam. Z tą różnicą, że jest to rosół warzywny. Jeżeli w tej chwili przez Twoją głowę przeszła myśl typu: „u nas to nie przejdzie”, to gwarantuję Ci, że przejdzie. Mam to przetestowane na swojej rodzinie.

Gdy ugotowałam ten rosół po raz pierwszy to wlałam stanowczo za dużo oleju. Bardzo zależało mi wtedy, aby był równie tłusty jak ten z kurczaka. Pamiętam, jak pełna obaw, drżącymi rękoma postawiłam talerze na stole. Przyznam, że spodziewałam się raczej prychania, wzdychania i biadolenia, że głodnym ludziom podstawiam wodę z warzywami pod nos. I jeszcze bezczelnie nazywam rosołem! Noooo, muszę przyznać, że zdusiłam w sobie śmiech, gdy po kilku pierwszych łyżkach usłyszałam:

– Ale tłusta ta kura była. Kupiłaś tam, gdzie zawsze?

– Taaak. – skłamałam okrutnie 😉

– Ale w smaku jest dobry.

Dlatego też, jeżeli jeszcze masz jakieś obawy, że Twoja mięsożerna rodzina ogłosi strajk głodowy po tym, gdy na stole postawisz rosół bez mięsa, zapomnij o nich. O obawach, nie o rodzinie 😉

Ten rosół warzywny jest naprawdę pyszny.

O pięknym lubczykowym zapachu, odpowiednim kolorze i głębokim smaku. Dodatek grzybków i śliwek suszonych nadaje mu wyjątkowy aromat, a pomidor kolor. Najważniejsze jest, aby nie przesadzić z ilością marchewek. W przeciwnym razie rosół będzie słodki i niezbyt smaczny.

Do jego doprawienia wystarczy sól i pieprz. Przyznam, że było to dla mnie odkrycie, ponieważ gdy robię tradycyjny rosół, zawsze daję dość dużo przypraw. Inaczej mi nie smakuje.

Akurat ten rosół warzywny, który widzisz na zdjęciach podałam z kaszą jaglaną. Bardzo nam smakuje takie połączenie. Jednak jeśli wolisz tradycyjnie, z makaronem, będzie równie pyszny. To przecież rosół, więc musi być dobry! 🙂

Ponadto nadaje się nie tylko do jedzenia na obiad. Świetnie sprawdzi się do zapieczenia gołąbków lub do farszu na pierogi z mięsem.

Dlatego też, jeśli nie lubisz mięsa lub nie było w Twoim życiu okazji, aby taki rosół warzywny spróbować – zapraszam serdecznie do wypróbowania mojego przepisu.

Rosół warzywny – przepis

Składniki:

3 marchewki

3 pietruszki

1 seler

5 łodyżek lubczyku

1 jabłko

10 śliwek suszonych

2 suszone borowiki

3 ząbki czosnku

3 cebule

1 duży liść włoskiej kapusty

1 pomidor malinowy (ja dałam pół ogromnego 😉 )

pęczek koperku + do posypania

5 liści laurowych

12 kulek ziela angielskiego

½ łyżki ziaren kolorowego pieprzu

po ¼ łyżki kminku i czarnuszki

2 ½ łyżeczki soli

½ łyżeczki pieprzu mielonego

5 łyżek oleju

3 litry zimnej wody

Rosół warzywny – wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa i owoce (poza suszonymi) dokładnie myję.
  2. Cebule i czosnek obieram i opalam na palniku.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler obieram. Marchew kroję w talarki, pietruszkę w słupki, a seler na 4 części.
  4. Na pomidorze nacinam nożykiem krzyżyk.
  5. Wszystkie składniki za wyjątkiem soli i pieprzu mielonego wkładam do garnka i zalewam wodą.
  6. Gotuję na najmniejszym gazie pod uchyloną pokrywką około 90 minut.
  7. Pod koniec gotowania dodaję sól i pieprz.
  8. Podaję ze świeżym koperkiem i kaszą jaglaną lub makaronem.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Close Menu