Makaron z suszonymi pomidorami

Makaron z suszonymi pomidorami

Makaron z suszonymi pomidorami lubi cała moja rodzina. Ja też go lubię, po pierwsze za wyjątkowy smak, a po drugie za szybkość i łatwość wykonania. Wkład pracy jest naprawdę niewielki, a czas gotowania makaronu jest wystarczający do przygotowania reszty składników. Dodatkowo jest to danie wegańskie i bezglutenowe, co uważam za istotne w dzisiejszym alergicznym świecie.

Ja swoim domownikom serwuję ten makaron zawsze na ciepło, jednak na zimno również jest smaczny.

Ważne jest, aby kupić dobrej jakości suszone pomidory, najlepiej bez zbędnych konserwantów czy innych ulepszaczy. To one w głównej mierze determinują smak dania, więc niestety nie ma na nich co oszczędzać.

Podsumowując zapraszam serdecznie na makaron z suszonymi pomidorami 🙂

Makaron z suszonymi pomidorami – przepis

Składniki:

500 g makaronu kukurydzianego świderki

1 puszka kukurydzy

20 suszonych pomidorów (tych bez oleju)

3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych

2 ząbki czosnku

garść liści świeżej bazylii

1 łyżeczka soku z cytryny

60 ml dobrej jakościowo oliwy z oliwek lub oleju

1 łyżeczka soli + 1 łyżka do gotowania makaronu

½ łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:

  1. W dużym garnku zagotowuje 5 litrów wody z 1 łyżką soli. Wrzucam makaron i gotuję al dente według czasu wskazanego na opakowaniu. Następnie odcedzam i lekko przepłukuję ciepłą wodą.
  2. Kukurydzę odcedzam na sitku i płuczę.
  3. Pomidory kroję w drobną kostkę, a czosnek przeciskam przez praskę.
  4. Bazylię rozdrabniam w dłoniach na mniejsze kawałki.
  5. Dodaję resztę składników z przepisu i całość dokładnie mieszam w misce.

 

Rada:

Jeżeli Twoje pomidory suszone są twarde, zalej je najpierw wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przepłucz je pod zimną wodą i dopiero wtedy pokrój na mniejsze kawałki.

 

Dodaj komentarz

Close Menu