Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym

Kurczak w sosie śmietanowym to danie, które z pewnością zna każdy kto przeczytał książkę Katarzyny Grocholi „Nigdy w życiu!”. Hmm, albo każdy kto przeczytał i zauważył to, że tam był podany w miarę dokładny przepis. Lubię czytać książki, a jeszcze bardziej lubię, gdy znajduje się w nich jakiś fajny przepis, choć nie jest to książka kucharska. „Nigdy w życiu!” dostałam od mojego brata, który w czasie swoich studiów kupował mi książki w bibliotece. Takie wiesz, trochę zniszczone, które do biblioteki już się nie nadawały, a za 2 złote mogli je sobie kupić czytelnicy. O dziwo ta książka jest w bardzo dobrym stanie, aż dziwne że ją sprzedali, ale narzekać nie będę. 🙂  Wtedy była spełnieniem moich marzeń, ponieważ bardzo chciałam ją przeczytać.

Kurczak w sosie śmietanowym pojawił się w scenie, w której Judyta mieszkając już na wsi wpadła po coś do Uli. Ula stała nad jedną piersią kurczaka w zastanawiała się jak z niej zrobić obiad dla 4 osób. Wtedy właśnie słynna Judka podała jej ten wspaniały przepis.

Oryginał książkowy jest z piersią z kurczaka. Przez lata i ja tak robiłam. A ponieważ chwilowo skończyły nam się zapasy wiejskich kurek to zmuszona byłam udać się do sklepu po pierś. W domu były jedynie ćwiartki, których użyć nie chciałam. Godzina 18, sklepy czynne do 22, a lodówka z drobiem cała pusta. Podobnie jak połowa działu owocowo-warzywnego, a i półki z pieczywem również ziały pustkami. O co tu chodzi? – pomyślałam. No tak, w końcu jutro niedziela i sklepy zamknięte aż przez 24 godziny 😀

Musiałam się przeprosić z moimi ćwiartkami i lekko zmodyfikować przepis. Wyszło fantastycznie, choć czas przygotowania siłą rzeczy się wydłużył. Jednak jeśli lubisz kurczaka to naprawdę warto to danie przygotować.

Kurczak w sosie śmietanowym z marchewką, groszkiem, sosem sojowym i chili to proste danie, które nie wymaga wcześniejszego marynowania kurczaka.

Cały smak jest w sosie, do którego przechodzi aromat kurczaka, smak masła klarowanego, czosnku i liści laurowych. Poza tym jest gęsty i pełny warzyw. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację.

Podsumowując zapraszam serdecznie na kurczaka w sosie śmietanowym.

Kurczak w sosie śmietanowym – przepis

Składniki:

3 ćwiartki kurczaka

2 duże marchewki (400 g)

1 puszka groszku

3 ząbki czosnku

330 g kwaśnej śmietany 12%

2 łyżki masła klarowanego

2 duże liście laurowe

50 ml sosu sojowego jasnego

1 łyżeczka chili w płatkach

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wykonanie:

  1. Ćwiartki dzielę na dwie części i dokładnie myję. Czosnek obieram i pozostawiam w całości.
  2. Na dużej patelni rozpuszczam masło klarowane. Następnie wkładam kurczaka skórą w dół, liście laurowe i czosnek i całość smażę z dwóch stron na złoty kolor. Co kilka chwil polewam ćwiartki masłem, które jest na patelni.
  3. Marchewki obieram i kroję w drobną kostkę. Wsypuję na patelnię, dolewam sos sojowy. Po całości posypuję chili i ziołami. Przykrywam pokrywką, zmniejszam gaz i duszę przez 30 minut (po 15 minutach przewracam kurczaka na drugą stronę, a co kilka minut mieszam marchewkę).
  4. Śmietanę hartuję marchewką i masłem z patelni. Wlewam na patelnię, wsypuję odsączony i wypłukany groszek i zagotowuję. Zwiększam gaz i odparowuję sos przez około 2-3 minuty. (to jest opcja, konieczności nie ma).

 

Dodaj komentarz

Close Menu