Krem miętowy z awokado

Krem miętowy z awokado

Krem miętowy z awokado, a właściwie krem kakaowo-miętowy z awokado i banana to mój numer 1 wśród słodkich kremów z awokado. Żaden inny mi nie smakuje tak bardzo jak ten.

Szczególnie doceniam jego walory w gorące i upalne lato, kiedy deszcz i wiatr nie dają o sobie znać przez długie dni i zwyczajnie nie ma czym oddychać. Ten krem jest jednym z moich sposobów na ochłodzenie, ponieważ spory dodatek świeżej mięty schładza przełyk w trakcie jedzenia. 😀 Bardzo przyjemne uczucie, od razu lepiej się czuję. 🙂

Poza tym mięta latem jest wyjątkowo intensywna zarówno w smaku jak i zapachu. To wtedy ten krem smakuje po prostu najlepiej. Jednak w chłodniejsze pory roku również go przygotowuję szczególnie, gdy planuję usmażyć naleśniki. Sprawdza się do nich idealnie.

Przede wszystkim jest orzeźwiająco miętowy, odpowiednio słodki i zarazem intensywnie kakaowy.

Poza tym jest bardzo gęsty i spokojnie nadaje się do przekładania tortów. U mnie w domu poza naleśnikami spożywamy go również ot tak, bez żadnych dodatków. Jednak znakomicie smakuje podany ze świeżymi owocami.

Ponadto jest to wyjątkowo prosty krem. Kilka składników, kilka minut pracy i gotowe.

Dlatego też, zapraszam serdecznie na mój krem miętowy z awokado.

Krem miętowy z awokado – przepis

Składniki:

szklanka liści świeżej mięty pieprzowej lub 1 ½ szklanki zwykłej mięty

1 dojrzałe awokado

1 duży dojrzały banan

4 łyżki kakao

2-3 łyżki syropu klonowego lub miodu

Wykonanie:

  1. Miętę myję.
  2. Awokado przecinam na pół, wyjmuję pestkę, a miąższ przekładam do miski.
  3. Miętę i awokado blenduję z pozostałymi składnikami na gładką masę.

 

Rada:

jeżeli chcesz uniknąć pobrudzenia kuchni kakao podczas blendowania, wsyp je na dno miski, a na wierzch daj pozostałe składniki. Dopiero wtedy zacznij blendować.

 

Dodaj komentarz

Close Menu