Ciastka z bakaliami

Ciastka z bakaliami

Dzisiaj będzie krótko, ale słodko 😉

Ciastka z bakaliami to niesamowicie kruche ciasteczka, wypełnione kawałkami migdałów, rodzynek i gorzkiej czekolady. Odpowiednio słodkie niesamowicie poprawiają nastrój w długie zimowe wieczory. Dobre do kawy, herbaty lub do zjedzenia od tak, jako pyszna przekąska w ciągu dnia. Robię je z reguły wówczas, gdy mam w domu nadwyżkę masła i mam ochotę je sklarować. Oczywiście sklepowe masło klarowane również się nada, chociaż ja jednak wolę je robić sama.

Ciastka z bakaliami są to bezjajeczne ciastka z mąki owsianej. Do ich słodzenia używam miód, ale nada się również syrop klonowy. Pyszne są, nie ma co ukrywać. Poza tym, podczas ich jedzenia można odnieść dziwne wrażenie, że ręka bezwiednie i stanowczo za często wędruje w stronę talerzyka z ciastkami 😀

Podsumowując, zapraszam serdecznie do zapoznania się przepisem na ciastka z bakaliami.

Ciastka z bakaliami – przepis

Składniki:

500 g mąki owsianej

200 g skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

2 łyżeczki sody oczyszczonej

270 g masła klarowanego

250 g miodu

30 g migdałów

30 g rodzynek

55 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  1. Obie mąki mieszam dokładnie z solą i sodą w misce.
  2. Migdały kroję na 6 części, rodzynki na 3, a czekoladę w drobną kostkę.
  3. Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszam i gotowe ciasto przekładam na stolnicę.
  4. Rozwałkowuję obsypanym mąką owsianą wałkiem na grubość 0,5-1 cm.
  5. Wycinam ciasteczka i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  6. Piekę 12 minut w 190 stopniach z funkcją termoobieg.

 

Rady:

  1. Ciastka rosną w trakcie pieczenia, dlatego nie należy ich układać zbyt gęsto na blaszce. Ja piekłam swoje na trzech blaszkach.
  2. Jeżeli masło klarowane masz prosto z lodówki, to należy je lekko podgrzać w rondelku, aby się rozpuściło.

 

Dodaj komentarz

Close Menu