Bułki cebulowe

Bułki cebulowe

Bułki cebulowe to smak mojego dzieciństwa. Chociaż nie do końca, ponieważ w dzieciństwie był chleb, ale akurat te bułki bardzo przypominają go w smaku. Ostatni raz skusiłam się na gotowy chleb cebulowy z piekarni ponad dwa lata temu. Muszę przyznać, że tak bardzo się rozczarowałam, że więcej go nie kupiłam. Cebuli nie było w nim prawie wcale. Do tego wątpliwej jakości pieczywo i niestety – rozczarowanie gwarantowane. Dlatego też, postanowiłam pielęgnować w pamięci smak chleba cebulowego z mojego dzieciństwa. Był rzadko dostępny, ale jak już udało się go kupić, to wtedy całą rodziną jedliśmy go z ochotą.

Moje bułki cebulowe idealnie oddają smak tamtego pieczywa.

Są mocno cebulowe w smaku i zapachu. Mięciutkie, dobrze wyrośnięte i tak smaczne, że nic więcej do nich nie potrzeba. Ponadto są to bułki wegańskie, bez nabiału i jajek, ale jak chcesz możesz zamiast mleka roślinnego użyć zwierzęce. Przymusu żadnego nie ma 🙂

Bułki przygotowałam z użyciem świeżych drożdży. Uważam, że dzięki nim wypieki są o wiele bardziej puszyste i miękkie niż na drożdżach instant. Co prawda wydłuża się czas przygotowania bułek o około 25 minut, ale moim zdaniem warto poczekać. Wbrew pozorom różnica w smaku jest ogromna.

Nie przedłużając, zapraszam serdecznie na bułki cebulowe 🙂

Buki cebulowe – przepis

Składniki:

550 g mąki orkiszowej białej lub zwykłej pszennej

400 g obranej cebuli

8 łyżek oleju

1 opakowanie suszonej cebuli

170 ml letniego mleka roślinnego

30 g drożdży świeżych

1 łyżeczka brązowego cukru

1 łyżeczka soli + duża szczypta do cebuli

ok. ½ szklanki letniej wody

Wykonanie:

  1. Cebulę kroję w drobną kostkę i smażę wraz ze sporą szczyptą soli na oleju na złoty kolor.
  2. W czasie smażenia przygotowuję rozczyn.
  3. Do wysokiej szklanki wkładam drożdże, cukier, mleko i mieszam łyżką do rozpuszczenia. Dodaję 2 łyżki mąki (z tych 550 g), mieszam.
  4. Szklankę z rozczynem stawiam w misce z mąką, solą i suszoną cebulą. Pozostawiam na około 25 minut, aż zacznie wypływać.
  5. Po tym czasie przelewam rozczyn do miski, dodaję +- ½ szklanki letniej wody oraz przestudzoną cebulę. Następnie wyrabiam ciasto, aż będzie odchodzić od rąk.
  6. Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i pozostawiam w ciepłym miejscu na około 70 minut.
  7. Gdy jest wyrośnięte, nagrzewam piekarnik do 220 stopni. Blachę wykładam papierem do pieczenia.
  8. Ciasto krótko wyrabiam i dzielę na 10 części.
  9. Formuję bułki i piekę około 13 minut z funkcją termoobieg.

Rada – aby uniknąć morza łez przy krojeniu cebuli, wystarczy jak dzień wcześniej włożysz ją do lodówki 😁

Dodaj komentarz

Close Menu